Društvo električnih kolesarjev Slovenije

Tovorna oz. dostavna e-kolesa

Zgled iz tujine: Okolju prijazna alternativa

»Tovorna kolesa so podnebju prijazna in so pomemben sestavni del prometnega preobrata – zlasti v velikem mestu. Trg ponuja vedno bolj dovršene in praktične modele. Če imate v gospodinjstvu tovorno kolo, lahko veliko lažje shajate brez lastnega avtomobila. Zdaj smo s 700.000 evri nadaljevali program financiranja. Upam, da bo to sprožilo nadaljnji zagon, da se bo v prihodnosti po hamburških ulicah in kolesarskih poteh vozilo še več tovornih koles,« je povedal hamburški senator za okolje Jens Kerstan.

Kako so pri nas v Sloveniji sprejeta tovorna e-kolesa je vidno. Daleč od tega, da bi resno razbremenil dostavo. V društvu si prizadevamo osvestit uporabnike, predvsem podjetja za dostavo. V pri fazi bomo izvedli raziskavo, da ugotovimo kje so ovire za uporabo. V Sloveniji ni veliko ponudnikov. Ponudniki za zdaj še bolj »tipajo« kupce zato so bolj zadržani s ponudbo. V osnovi tovorno e-kolo delimo na prevoz tovora spredaj ali zadaj. Jasno tukaj velikost, kvaliteta izdelave in moč baterije pogojuje ceno. Smo pa le našli dobro rešitev v razmerju cena/kvaliteta. Primer:dostavnega e-kolesa (priponka slika Cargo). Na priloženi sliki (Cargo) je brez prtljažnega boxa za dostavo, ker se box izdela na zahtevo naročnika (odvisno kaj se dostavlja npr. pice termo box) ali kupec uporabi že svoj box za dostavo. Zaradi specifične izvedbe e-kolesa je vožnja tudi pri naloženem boxu stabilna in varna.

Želimo predstavit uporabno rešitev za podjetja, ki se ukvarjajo z dostavo, da tako zmanjšajo stroške dostave in porabo fosilnih goriv. To je le primer cenovno ugodne rešitve. Do pomladi prihodnje leto bo naše društvo zbiralo informacije zakaj je tako nizka uporaba tovornih e-koles v Sloveniji in to bomo objavili. Rezultat raziskave bo uporaben za dostavna podjeta in druge brezplačno.

Pripravljamo prvo slovensko vozlišče (cargobike hub) za tovorna e-kolesa.

Pomakni se na vrh