Društvo električnih kolesarjev Slovenije

Mesečni informator

Otvoritev kreativnega centra Rog dne 26.10.2023

Društvo DeKS se je udeležilo otvoritve kreativnega centra Rog ter tudi pomagalo pri izbiri in postavitvi polnilne postaje s strani Atrive d.o.o. Uporabniki e-koles, e-skirojev in električnih vozičkov bodo lahko uporabljali polnilno postajo. Hkrati polnilna postaja omogoča tudi polnjenje telefonov.

Center Rog je kreativno središče, kjer si lahko vse izdelaš sam_a ali ob pomoči naših spretnih mentorjev in mentoric. Odkrij devetih proizvodnih laboratorijev, kjer so ti na voljo tako tradicionalna ročna orodja kot tudi najsodobnejše tehnologije. Tukaj se od jutra do večera družijo staro in novo, sodobne oblikovalke in mojstri tradicionalnih obrti, računalniški geeki in knjižni molji, kuharji in kovinarke, arhitektke in mizarji, inženirke in radovedneži. To je proizvajalnica idej, kjer poganjamo rezkalne in šivalne stroje, biokemijo in domišljijo, restavracijo in delavnice, knjižnico in kavarno, bistro in fablab, ideje in okuse. Tu poženemo ideje v izdelke in druženja v doživetja. Prepričaj se sam_a, kaj vse lahko ustvarimo skupaj. Obišči Rog labe in Rog market, pokukaj v studie in se pridruži na delavnicah. Več informacij si lahko preberete neposredno na njihovi spletni strani – https://www.center-rog.si/

Spodaj pa še nekaj fotografij polnilne postaje.

Obisk na Ministerstvu za okolje, podnebje in energijo

V mesecu avgustu smo se sestali s pristojnimi iz Ministrstva za okolje, podnebje in energijo, kjer je beseda tekla o tovornih, dostavnih in drugih e-koles, ki bi se utegnila uporabljati za poslovne namene ter o ustreznosti kolesarske infrastrukture. Dejstvo je, da se tovorna in dostavna kolesa po razvitih državah članicah EU (Nemčiji, Nizozemskem, Belgiji, Španiji, uporabljajo na dnevni ravni tako s strani poslovnih subjektov kot tudi posameznikov za osebne namene (prevoz otrok, opravljanje dnevnih opravkov in dnevnih migracij).

Nadalje smo govorili tudi o inkluziji ranljivejših skupin v družbo, saj obstajajo (e-)kolesa, ki vsakomur omogočajo kolesarjenje in sicer kot aktivni samostojni kolesar, aktivni kolesar sopotnik ali kot pasivni kolesar sopotnik. Problematika zadeva tudi tiste, kjer ima eden od družinskih članov problem, da ne more sam oz. samostojno kolesariti bodisi zaradi zmanjšane kognitivne sposobnosti ali pa zmanjšane gibljivosti. Te družine se namreč ne morejo v celotni režiji udeležiti izletov, saj si posebej prilagojenih e-koles ni mogoče (še) nikjer izposoditi. Zato si prizadevamo, da bi zlasti v razvitih turističnih krajih, bil najem posebej prilagojenih e-koles mogoč.

Več o predstavitvi in rešitvah zgoraj navedenih problematik si lahko preberete na spodaj:

Obisk na največjem e-kolesarskem sejmu – EUROBIKE!

V mesecu juniju smo se udeležili največjega in najprestižnejšega e-kolesarskega sejma Eurobike v Frankfurtu. Tam smo bili z namenom, preveriti, če e-kolesarska panoga še napreduje in brez skrbi… še vedno je mogoče zaslediti eksponentni napredek. Presenečeni smo bili tudi nad uporabnostjo in vodljivostjo tovornih in dostanih e-koles ter njihovo vzdržljivostjo, nadaljnjim zanemarljivim stroškom oz. finančnimi prednostmi tako za osebne kot poslovne potrebe.

Tukaj si lahko ogledate posnetek, kako izgleda test e-koles na Eurobike-u 🙂

Otvoritev mobilne točke PomurjEbajkič

Avto moto društvo Štefan Kovač Murska Sobota je v sodelovanju z Društvom električnih kolesarjev Slovenije (Deks), družbo e-kolesar ter podjetjem Atriva v Murski Soboti uspešno izvedlo otvoritev mobilne točke PomurjEbajkič.

Dogodek je uvekovečila tudi Sobotainfo – https://sobotainfo.com/novica/lokalno/foto-v-murski-soboti-otvorili-pomurje-bajkic-vstopno-tocko-v-e-mobilnost-pomurja

Pomakni se na vrh